» Stiri Auto » Contact » Arhiva » Vanzari masini » Prognoza meteo » RSS stiri auto » Preluare stiri auto

Ambulofobia
Ambulofobia Conform profesorului Laurentiu Mitrofan, fobia este caracterizata ca o frica puternica, irationala, insotita de maniferstari psihofiziologice, care se declaseaza in prezenta unui anumit obiect... ...continuare

Dictionar Auto

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

PARBRIZ LAMINAT
PARBRIZ LAMINAT

Tip de parbriz alcatuit dintr-un strat de plastic cauciucat presat intre doua foi de sticla. Atunci cand este lovit parbrizul se indoaie iar sticla nu se fisureaza.

PES (Poly Elipsoid System)
PES (Poly Elipsoid System)

Sistem care proiecteaza lumina farurilor printr-un reflector eliptic. Rezultatul este o iluminare foarte buna si proiectarea la inaltime mica a razei de lumina.

PIATA GRI
PIATA GRI

Este reprezentata de intermediari neautorizati de producator si care nu sunt nici furnizori oficiali. Pe piata gri se vand produse identice cu cele cumparate prin canale oficiale. Diferenta este ca responsabilitatea pentru service si reparatii nu ii mai revine producatorului.

PINION
PINION

Roata dintata care intra in componenta unui angrenaj si pune in miscare o alta rotita mai mare sau o cremaliera. Reduce viteza sau mareste puterea.

PISTON
PISTON

Situat in cilindrul motorului are o forma cilindrica si partial goala pe dinauntru. Este fixat cu ajutorul bielei de vibrochen pentru a asigura etanseitate in interiorul cilindrului.

PLATFORMA
PLATFORMA

Reprezinta structura de baza a unui vehicul care sustine incarcatura si ii determina dimensiunea. Aceasta structura sustine transmisia si face legatura intre suspensiile de baza.

PLENUM
PLENUM

Distribuie in mod egal incarcatura de admisie si imbunatateste ventilarea motorului. Este amplasata intre clapa de inchidere si canalele conductei de admisiune.

PNEU CU INSERTIE TEXTILA IN STEA
PNEU CU INSERTIE TEXTILA IN STEA

Snururi textile inserate in forma de stea care pornesc de la butucul rotii si se infasoara in jurul pneului. Rigiditatea este asigurata de brauri circulare din material textil sau din otel. Aderenta sporita rezulta astfel din flexibilitatea peretelui exterior si rigiditatea celui interior.

PNEURI TIP M-S
PNEURI TIP M-S

Pneuri speciale cu mult superioare celor pentru toate anotimpurile datorita aderentei sporite pe care o au. Indicativul M vine de la "mud" si se refera la cauciucurile speciale pentru noroi. Cele cu indicativul S (snow) sunt special pentru zapada. Dezavantajul acestor cauciucuri este ca se uzeaza foarte repede si sunt foarte zgomotoase.

POMPA DE APA
POMPA DE APA

Pompa care asigura circulatia agentului de racire in interiorul blocului motor. Aceasta este actionata de vilbrochen.

POMPA DE ULEI
POMPA DE ULEI

Pompa care alimenteaza cu ulei partile mobile ale motorului.

POMPA-DUZA
POMPA-DUZA

Se intalneste la motorul Diesel si denumeste conexiunea dintre pompa de injectie si duza intr-o singura grupa constructiva. Este situata in acelasi loc unde se afla inainte duza de injectie. Presiunea este obtinuta de la arborele cu came. In prezent pompa-duza obtine cea mai inalta presiune de injectie.

PRAGUL PENTRU AER
PRAGUL PENTRU AER

Spoiler montat sub bara de protectie a carui forma specifica reduce circulatia aerului sub masina. Acest prag poate avea mai multe roluri: sa mareasca volumul de aer primit de radiator, sa reduca rezistenta aerului si sa reduca portanta.

PRESIUNEA DE ADMISIE
PRESIUNEA DE ADMISIE

Reprezinta presiunea atmosferica generata in conducta de admisiune de catre un compresor de supraalimentare.

PRESIUNEA DE SUPRAALIMENTARE
PRESIUNEA DE SUPRAALIMENTARE

Suprapresiunea cu care un turboalimentator introduce aer in camerele de ardere. O presiune mai mare introduce mai mult oxigen in cilindru si prin urmare o cantitate mai mare de combustibil este injectata. In urma acestui proces creste si randamentul. La motoarele pe benzina creste riscul de a se produce batai.

PROFILUL CAMEI
PROFILUL CAMEI

Reprezinta forma unui dinte intalnit la arborele cu came. Acest profil influenteaza durata de deschidere a valvei.

PROIECTOR
PROIECTOR

Tip de faruri care sunt alcatuite dintr-un reflector sferic prin care se controleaza fasciculul de lumina. Proiectoarele sunt mai scumpe decat farurile standard.

 

dictionar auto

COMPRESOR DE SUPRAALIMENTARE
COMPRESOR DE SUPRAALIMENTARE

Forteaza patrunderea aerului la motor. Termenul este folosit pentru compresoarele mecanice dar el poate fi de mai multe feluri; poate fi chiar si un turbocompresor.

alti termeni
Catalog auto
Oferte de finantare